Scoutingwoordenlijst

Scouting is een club waarbij het soms lijkt alsof we in een hele eigen taal met elkaar praten. Ons valt het niet meer zo op omdat we elkaar precies begrijpen als we het hebben over een VeZoKa of de Nieuwjaarsinstuif. Maar om het ook voor (nieuwe) leden en ouders/verzorgers begrijpelijk te maken vind je hieronder een woordenlijst inclusief de betekenis.

WoordBetekenis
AkelaTeamleider van een Welpenspeltak. Vernoemd naar de Wolf Akela, het hoofd van de roedel wolven die Mowgli opvoedt in Jungle Book
Baden PowellSir Robert Baden Powell; de oprichter van Scouting
Baden PowelldagBaden Powelldag(Engels: Founders day) valt elk jaar op 22 februari; de geboortedag van Sir Robert Baden Powell én zijn vrouw Olave.
BeheersstichtingBinnen Christiaan de Wet wordt met Beheersstichting (of kortweg ‘Stichting’)het deel van onze Scoutinggroep bedoeld wat zich bezighoudt met het verzorgen van het beheer en onderhoud van ons clubhuis en omliggend terrein en de groepsbus. Naast een Beheersstichting bestaat onze groep ook uit een vereniging (zie: Vereniging).
BelofteTijdens de installatie zegt een Scout de belofte op, hiermee geeft de Scout aan zijn best te doen en zich te houden aan de Scoutingwet. Per speltak verschilt de belofte.
BeversOnze jongste speltak. Voor jongens en meisjes van 5-7 jaar.
Bever-doe-dagGezamenlijke regio-activiteit van regio Lek en IJssel voor Bevers.
Destination UnknownGezamenlijk regiospel (+feest) van Regio Lek en IJssel voor Explorers en Stam (+Geerestam).
Opvolger van Flitsjacht.
DasOnderdeel van het uniform of gedragen bij Scoutingblauw. De das van Scouting Christiaan de Wet bestaat als je hem draagt uit blauwe en oranje banen. Deze kleuren staan voor de IJssel (blauw) waar Ouderkerk aan ligt en de ondergaande zon (oranje) in de IJssel.
Explo’s(Afkorting van Explorers) Speltak voor jongens en meisjes van 15-18 jaar.
Flying Fox TrailMinikamp voor minder ervaren Verkenners. Tegenhanger van S-Team
DroppingActiviteit waarbij jeugdleden (of ouders/vrijwilligers!)- vaak in de avond of nacht- worden afgezet op een onbekende plek en via opdrachten en routetechnieken hun weg terug naar het clubhuis of een andere overnachtingsplek.
GeerestamSpeltak voor jongens en meisjes van 23 jaar en ouder.
GegevensbeheerderDe gegevensbeheerder is onze ledenadministratie. Zorgt onder andere voor het in- en uitschrijven van leden.
Wil je je contactgegevens of financiële gegevens aanpassen? Hiervoor hoef je geen contact op te nemen met de gegevenbeheerder want dit kun je gemakkelijk zelf doen via je account op sol.scouting.nl.
GroepsbegeleiderBestuursfunctie binnen onze vereniging. Groepsbegeleiders bevorderen de kwaliteit van de opkomsten bij de speltakken, begeleiden (nieuwe) leiding en adviseren waar nodig over programmaontwikkeling en het organiseren van de kampen.
Ook zijn zij aanspreekpunt bij conflicten binnen/tussen leidingteams.
GroepsraadAlgemene ledenvergadering. De Groepsraad is toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
HikeÉén- of meerdaagse wandeltocht.
HopmanTeamleider bij de Verkenners.
HordeEen speltak van de Welpenleeftijd. Zie: Welpen.
HulpleidingNieuwe, nog niet geïnstalleerde leiding bij een speltak.
HotsjietoniaDe Bevers spelen tijdens hun opkomsten in het dorp Hotsjietonia. Klik hier voor meer informatie over Hotsjietonia.
Insigne(Ook wel badge genoemd)(Ere)teken op je uniform waaraan je een eigenschap van degene die hem draagt kunt herkennen. Je kunt insignes of badges krijgen voor je aanwezigheid bij een kamp of evenement of verdienen omdat je een bepaalde vaardigheid bezit (bijvoorbeeld: insigne kampvuur als je veilig met een (kamp)vuur kunt omgaan).
InstallatieCeremonie waarbij de nieuwe jeugdleden officieel worden opgenomen bij hun speltak. Tijdens de installatie leggen de nieuwe leden de belofte af.
Jungle BookHet Jungle Book (Of Jungleboek) is een door Rudyard Kipling geschreven verhalenbundel. Op een aantal van deze verhalen -die over Mowgli- is de achtergrond van de Welpen gebaseerd.
JungledagGezamenlijke regio-activiteit van regio Lek en IJssel voor Welpen.
LeidingLeiding (of begeleiding bij Explo’s). Leidinggevenden bij een speltak die zorgen voor de programma’s tijdens opkomsten en de kampen. Leiding is het aanspreekpunt voor jeugdleden en/of ouders.
LUPALUnchPAkket
KwalificatieAdministratieve bevestiging dat iemand aan een of meerdere competenties voldoet. Binnen Scouting Academy krijgt iemand een kwalificatie als deze persoon voldoet aan alle eisen die bij deze kwalificatie horen. Voor een behaalde kwalificatie krijgt deze persoon een insigne, het zogenaamde kwalificatieteken.
MowglihordeSpeltak voor jongens van 7-11 jaar.
NestSubgroepje van Welpen. Elk Nest heeft een Gids en een helper. De naam Nest komt van het nest Wolven waarin Mowgli in Jungle Book is opgevoed.
NieuwjaarsinstuifGezamenlijk feest met alle jeugdleden om het nieuwe jaar in te luiden! Vaak met spelletjes en/of optredens en een heuse disco!
OpkomstWekelijks moment dat een speltak bij elkaar komt. Een opkomst start gewoonlijk met het hijsen van de vlag. Daarna volgt een afwisselend programma. De opkomst wordt afgesloten met het zakken van de vlag.
OubaasSamentrekking van Oude Baas. De oubaas is het aanspreekpunt van de (Geere)stam en de vertegenwoordiger van zijn/haar speltak tijdens bijvoorbeeld een groepsraad.
OudervertegenwoordigersDe oudervertegenwoordiger is een ouder die een bepaalde leeftijdscategorie binnen de vereniging vertegenwoordigt tijdens de groepsraad. De Oudervertegenwoordiger is stemgerechtigd tijdens de groepsraad. Dit betreft een gekozen functie.
OvervliegenCeremonie waarbij de oudste leden van een speltak (soms letterlijk over de sloot vliegend) naar hun nieuwe speltak gaan.
PadvindstersSpeltak voor meisjes van 11-15 jaar.
PatrouilleSubgroepje binnen de Verkenners onder leiding van een Patrouilleleider (PL) en Assistent Patrouilleleider (APL).
PaZoKaPadvindsters Zomerkamp
PionierenHet maken van bouwwerken en objecten met pionierpalen (of: piopalen) en touw met behulp van knopen en sjorringen.
PloegbaasPersoon die in de week voor en tijdens de ophaaldag van Oud Papier in Ouderkerk verantwoordelijk is voor het coördineren van de vrijwilligers en Chauffeurs van Cyclus.
PraktijkbegeleiderDe praktijkbegeleiders houden zich bezig met het opleidings- en ontwikkelingstraject (Scouting Academy) van de kaderleden van onze vereniging. De Praktijkbegeleiders bekijken samen met de leidingteams welke training zij nodig hebben om hun taken goed uit te kunnen voeren en verzorgen deze trainingen ook (deels) zelf.
RondeSubgroepje binnen de Padvindsters onder leiding van een Rondeleidster (RL) en Assistent Rondeleidster (ARL).
RoutetechniekenVerschillende methodes om tijdens een tocht, hike of dropping de route naar je volgende bestemming uit te vinden. Denk hierbij aan afstand en richting met een kompas of een kaartcoördinaat.
ScoutingblauwKledinglijn met het logo van onze vereniging. Tijdens officiële momenten dragen we ons uniform. Buiten deze momenten om kun je je Scoutingblauwe shirt of trui dragen. Hierdoor ben je buiten het terrein rondom ons clubhuis of het kampterrein altijd goed herkenbaar als lid van Scouting Christiaan de Wet.
ScoutfitZie: uniform.
Scouting AcademySysteem voor persoonlijke ontwikkeling (van leiding en bestuur) bij Scouting Nederland.
ScoutinggroepScoutinggroep Christiaan de Wet is de combinatie van de Vereniging Christiaan de Wet – die zich bezighoudt met het organiseren van het Scoutingspel. En een aparte Beheersstichting Christiaan de Wet.
Scouting NederlandChristiaan de Wet maakt deel uit van Koepelorganisatie Scouting Nederland.
Scouts (speltak)Leeftijdsgroep voor jongens en meisjes van 11-15 jaar. Onder te verdelen in Padvindsters en Verkenners.
(De term Scouts kan ook gebruikt worden om alle jeugdleden van een Scoutinggroep aan te duiden).
Scouts OnlineScouts Online (SOL) is het administratieve systeem van Scouting Nederland. Scouting Christiaan de Wet gebruikt SOL voor de ledenadministratie, het bijhouden van kwalificaties en VOG’s van de kaderleden en het berekenen en incasseren van de ledencontributie.
Leden kunnen via sol.scouting.nl zelf hun gegevens bijhouden en aanpassen.
ShantihordeSpeltak voor meisjes van 7-11 jaar.
De ShelterSinds begin jaren ’80 het onderkomen van onze club aan de Sportlaan in Ouderkerk.
SimbahordeSpeltak voor jongens en meisjes van 7-11 jaar.
Sint JorisdagSint Jorisdag is de naamdag van de Heilige Sint Joris, de beschermheilige van Scouting. Tijdens Sint Jorisdag staan we stil bij de legende van Sint Joris en de Draak. Elke twee jaar vernieuwen jeugdleden en leiding op Sint Jorisdag hun Scoutingbelofte en krijgen na afloop als herinnering een rode roos mee naar huis. De roos staat symbool voor het bloed wat Joris verloor tijdens het gevecht tegen de draak. Op de plek waar het bloed van Joris neerviel ontsproten rozen.
SpeloverlegOverleg waarbij de leidingteams gezamenlijk terugblikken op afgelopen periode en vooruitblikken en zaken afstemmen voor de komende periode.
SpeltakDe groep waarin onze jeugdleden samen opkomst hebben.
StafGeuzennaam van de Verkennersleiding.
StamSpeltak voor jongens en meisjes van 18-23 jaar.
S-TeamMinikamp in Luxemburg voor ervaren Verkenners. Tegenhanger van Flying Fox Trail.
StichtingZie: Beheersstichting
SOLZie: Scouts Online
TeamleiderEindverantwoordelijke van een leidingteam.
UniformTijdens officiële momenten zoals het vlaghijsen en vlagzakken dragen de leden hun uniform (ook wel Scoutfit genoemd). Het uniform bestaat uit de speltakblouse, een pet met het insigne van de speltak én de oranje/blauwe das die bij onze vereniging hoort.
VerenigingBinnen Christiaan de Wet wordt met vereniging het deel van onze Scoutinggroep bedoeld wat zich bezighoudt met het verzorgen van het Scoutingspel. Naast een vereniging bestaat onze groep ook uit een Beheersstichting (Zie: Beheersstichting).
VerkennersSpeltak voor jongens van 11-15 jaar.
VeZoKaVerkenners zomerkamp
WelpenLeeftijdsgroep voor kinderen van 7-11 jaar. Onder te verdelen in Shantihorde, Simbahorde en Mowglihorde.
WetDe Scoutingweg is een aantal positieve regels die bedoeld zijn als gids van wat verwacht wordt van Scouts. De wet is onderdeel van de Scoutingtraditie en de verschillende speltakken hebben hun eigen wet. Tijdens het vlaghijsen aan het begin van de opkomst wordt de Scoutingwet door de jeugdleden opgezegd.
Christiaan de WetZuid-Afrikaans politicus en Boerengeneraal waar onze vereniging naar vernoemd is.